teretna vozila Forum sponzor
28. Kolovoz 2008., 19:17:07 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Forum   Pomoć Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1]   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Novi zakon o sigurnosti prometa na cestama  (Posjeta: 977 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Igor
Administrator
*

« : 17. Lipanj 2008., 12:25:35 »

Vrijedi od danas u ponoć.

Cijeli članak možete pročitati ovdje: http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2224.htm , komentirati ovdje...

I što mislite, hoće li to kako utjecati na posao vozača kamiona i prijevoznički posao?
Evidentirano
goran666

« Odgovor #1 : 17. Lipanj 2008., 15:05:36 »

Mislim da bi ovaj zakon trebao utjecati na vozace kamiona.

http://www.nn.hr/clanci/sluzbeno/2008/2034.htm
Evidentirano

tarajurana

« Odgovor #2 : 17. Lipanj 2008., 16:23:19 »

nisam čitala cijeli zakon jer nemam živaca za to, ali nadam se samo da će nam ovaj zakon pomoći da riješimo problem pijanih i nepažljivih vozača vozača koji nekoga ozlijede ili ne daaj bože ubiju pa im se onda ni ne sudi ni ništa. kaj se tiče 0,0 promila, ja tak i tak ne pijem pa mi vračanje 0,5 nije toliko bitno. 0,0 nije pomoglo tak da 0,5 neće donijeti veće promjene. osim kaj će si ljudi smjeti napokon popiti pivu u miru za ručkom ili čašu vina.
nadam se da će ovaj zakon riješiti neke probleme vas vozača kamiona jer sigurno ste se susretali s brojnima. i možda mi netko od vas može pojasniti zakaj uopće postoji zabrana prometovanja teretnih vozila? ono nešto od toliko do toliko sati i određene tonaže. nešto sa 7 tona ako se ne varam. jel to šta reglirano u ovom zakonu?
Evidentirano
Motican

« Odgovor #3 : 17. Lipanj 2008., 21:57:12 »

Daj Boze da ovaj zakon makne kamikaze s ceste. Danas sam se vracao iz ZG i tip me iza Karlovca (prema Slunju) pretice u zavoju, koji ne da je ne pregledan... Mislim ako se njemu gine meni ne, slobodno neka sam se zapuca u neki zid, ali kad nema nikog blizu njega...
Evidentirano
Darijan XF 105
KLANATRANS

DAF XF 105.410 SC E5

« Odgovor #4 : 18. Lipanj 2008., 13:13:47 »

Evo pitanja: razgovaram na faksu sa kolegama i jedni kažu da po novom zakonu novi mladi vozači smiju voziti u noćnim satima, dok za nas starije još uvijek vrijedi zabrana. Zanima me da li je to istina ili je i nama ukinuta zabrana kako ja mislim?
Evidentirano

KLANATRANS, Rijeka, Kopar
E moj DAF-u voli te ne bi, da se nisam vozio u tebi!
DAF XF 105-Truck of the Year 2007.
MALI

« Odgovor #5 : 18. Lipanj 2008., 21:57:47 »

Pozdrav svima.evo poslali ste mi mail da komentiram pa komentiram.

Ja sam mladi vozac i imam 21 godinu.vozacku imam 3 i pol godinei C kategoriju prek pola godine.Za svoje godine radim dosta kilometara jer radim posao koji to zahtijeva.
jedno vrijeme se na mene odnosio zakon da ne smijem vozit auto jaci od 75kw i da ne smijem vozit poslije 23 sata.ovo s 23 su ukinuli al su ovo s 75kw pogorsali tj nitko mladi od 24 godine vise nesmije vozit auto jaci od 75kw.
Mene zanima dal to vrijedi za nas po starom zakonu ili za sve.
malo mi je glupo da netko od vas koji je profesionalac i tko vozi kamione po cijeloj europi a mladi je ne smije doc doma i sjesti u svoj auto jer zakon na njega gleda kao na balavca.
ja npr svaki dan moram vozit sprintera koji ima 130 konja i sad valjda necu smijet ili hocu jer nije osobno vozilo?
jel zna netko nesto vise o ovome dijelu zakona.
Zivjeli drink
Evidentirano
Igor
Administrator
*

« Odgovor #6 : 19. Lipanj 2008., 09:18:00 »

Pozdrav svima.evo poslali ste mi mail da komentiram pa komentiram.

Ja sam mladi vozac i imam 21 godinu.vozacku imam 3 i pol godinei C kategoriju prek pola godine.Za svoje godine radim dosta kilometara jer radim posao koji to zahtijeva.
jedno vrijeme se na mene odnosio zakon da ne smijem vozit auto jaci od 75kw i da ne smijem vozit poslije 23 sata.ovo s 23 su ukinuli al su ovo s 75kw pogorsali tj nitko mladi od 24 godine vise nesmije vozit auto jaci od 75kw.
Mene zanima dal to vrijedi za nas po starom zakonu ili za sve.
malo mi je glupo da netko od vas koji je profesionalac i tko vozi kamione po cijeloj europi a mladi je ne smije doc doma i sjesti u svoj auto jer zakon na njega gleda kao na balavca.
ja npr svaki dan moram vozit sprintera koji ima 130 konja i sad valjda necu smijet ili hocu jer nije osobno vozilo?
jel zna netko nesto vise o ovome dijelu zakona.
Zivjeli drink

Da, u pravu si, ovaj zakon ima dosta proturječnosti.
Mislim da bi ti trebao ići po starom zakonu što se tiče ovoga poslje 23 sata.
Evidentirano
TG
Počasni član
*

always seem outnumbered

« Odgovor #7 : 21. Lipanj 2008., 16:18:18 »

nevjerojatno mi je kako su se konjine sjetili da se po danu u ljetnom periodu ne trebaju palit kratka svijetla. Još nevjerojatnije mi je to da ista svijetla ne treba palit ni kad se nalaziš u tunelu. Nekad, dok isto svijetla nisu bila obavezna, svatko tko je ulazio u tunel je palio svijetla i gasio ih na izlasku iz tunela. Ali ovi naši idioti se toga ne mogu sjetit. Nije dugo trebalo dok nisam naletio na kretenčinu bez svjetala u Tuhobiću, baš na djelu koji nije dobro osvijetljen, a moron komotno vozi eskorta 60 na sat...
Ništa dobroga od tog zakona, što se mene tiče. Previše nepravilnosti, prekomplicirano, ne valja! Ali, mi smo narod koji je sposoban naći rupu u zakonu, pa tako ćemo i dalje, kao da se ništa nije desilo  blush

- tražim rupu, i nešto sam našao:

Članak 54.

(1) Na cesti izvan naselja vozač se ne smije vozilom kretati brzinom većom od brzine dopuštene postavljenim prometnim znakom, a najviše:
1) 130 km na sat na autocestama,
2) 110 km na sat na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti,
3) 90 km na sat na ostalim cestama.
(2) Novčanom kaznom u iznosu od 3.000,00 do 7.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.
(3) Novčanom kaznom u iznosu od 1.000,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 30 do 50 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji se vozilom na cesti izvan naselja kreće brzinom koja je za više od 10 do 30 km na sat veća od dopuštene ili prometnim znakom ograničene brzine.

Članak 55.

(1) Iznimno od odredbi članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na cestama namijenjenim isključivo za promet motornih vozila i brzoj cesti te na ostalim cestama dodatno se ograničava na:
1) 80 km/h za autobuse, za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica,
2) 80 km/h za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca,
3) 70 km/h za zglobne autobuse bez mjesta za stajanje,
4) 50 km/h za sva motorna vozila i motorna vozila s priključnim vozilom u kojima se u tovarnom prostoru prevoze osobe te za autobuse s mjestima za stajanje,
5) 40 km/h za vozilo koje vuče drugo neispravno vozilo i za traktore,
6) 20 km/h za turistički vlak.
(2) Iznimno od odredbe članka 54. ovoga Zakona, brzina kretanja pojedinih vozila na autocestama dodatno se ograničava na:
1) 100 km/h za autobuse, osim za autobuse kojima se organizirano prevoze djeca,
2) 90 km/h za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica.
(3) Kad upravljaju vozilima iz stavka 1. i 2. ovoga članka, vozači su se dužni držati brzina propisanih u stavku 1. i 2. i na cesti na kojoj je ovim Zakonom ili postavljenim prometnim znakom dopuštena veća brzina.
(4) Novčanom kaznom u iznosu od 500,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji za više od 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.
(5) Novčanom kaznom u iznosu od 300,00 kuna kaznit će se za prekršaj vozač koji do 10 km na sat prekorači brzinu limita vozila bez obzira na dopuštenu ili prometnim znakom ograničenu brzinu.

« Zadnja izmjena: 21. Lipanj 2008., 17:08:14 TG » Evidentirano
alkoolichar

« Odgovor #8 : 23. Lipanj 2008., 20:22:51 »

A vidi da to isto ima i za brzinu od 80km/h samo sto je dodat autobus ispred

1) 80 km/h za autobuse, za motorna vozila najveće dopuštene mase veće od 3,5 tone i sva motorna vozila ako vuku priključno vozilo bez kočnica

nista nemoze biti jasno ovde il sam ja stvarno bosanac  Grin  idiot2

čl.55 stav 1.1
« Zadnja izmjena: 23. Lipanj 2008., 20:25:50 alkoolichar » Evidentirano

neznam se potpisat'
TG
Počasni član
*

always seem outnumbered

« Odgovor #9 : 23. Lipanj 2008., 23:18:17 »

Ništa ne može bit jasno ovdje - pogodio si. Ovaj zakon je konstruiran tako da za jednu stvar netko protumači kao dobro (po jednom stavku), a drugi kao prekršaj (po drugom stavku). Čisto normalno u našoj državi
Evidentirano
T.I.P Sava

« Odgovor #10 : 23. Lipanj 2008., 23:26:00 »

Koliko se često mjenjaju zakoni ljudi ih ne stignu ni pratiti  idiot2
Vezano za svjetla=U jednoj državi(ili više) su stavili zakon da svjetla po danu nisu obavezna zbog kao da je više zagađuje okoliš.
Evidentirano
TG
Počasni član
*

always seem outnumbered

« Odgovor #11 : 23. Lipanj 2008., 23:31:12 »

Normalno! Svijetla, kao i klima, koriste dodatnu energiju iz motora. Da bi motor kompenzirao tu potrošenu energiju za svoju osnovnu namjenu, mora potrošit više goriva da bi "zadovoljio" potrebe vozača. Logički, troši više goriva i više zagađuje okoliš.
Evidentirano
alkoolichar

« Odgovor #12 : 24. Lipanj 2008., 00:01:12 »

Ništa ne može bit jasno ovdje - pogodio si. Ovaj zakon je konstruiran tako da za jednu stvar netko protumači kao dobro (po jednom stavku), a drugi kao prekršaj (po drugom stavku). Čisto normalno u našoj državi

Tacno tako!Pandur se moze drzati onog da nesmijes voziti brze od 80 a ti isto tako mozes reci da smijes voziti 90 i obojica ste u pravu na sudu jer tako pise u zakonu,a sta ce sudija na to reci ostaje samo da se vidi do prvog slucaja  funny
Evidentirano

neznam se potpisat'
T.I.P Sava

« Odgovor #13 : 24. Lipanj 2008., 01:08:55 »

Normalno! Svijetla, kao i klima, koriste dodatnu energiju iz motora. Da bi motor kompenzirao tu potrošenu energiju za svoju osnovnu namjenu, mora potrošit više goriva da bi "zadovoljio" potrebe vozača. Logički, troši više goriva i više zagađuje okoliš.

A u nas nemogu to uvest iako imamo najljepšu prirodu i Jadran!  idiot2
Evidentirano
Darijan XF 105
KLANATRANS

DAF XF 105.410 SC E5

« Odgovor #14 : 24. Lipanj 2008., 10:48:24 »

Sve je moguće u banana državi!
Evidentirano

KLANATRANS, Rijeka, Kopar
E moj DAF-u voli te ne bi, da se nisam vozio u tebi!
DAF XF 105-Truck of the Year 2007.
 Str: [1]   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!