teretna vozila Forum sponzor
28. Kolovoz 2008., 19:16:27 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Forum   Pomoć Kalendar Prijava Registracija  
 Str: [1] 2   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Trening sigurne vožnje tvrtke NORD - SUD (Ruethen, D)  (Posjeta: 1167 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Actros1841
Počasni član
*

Wannabe Trucker

« : 22. Lipanj 2008., 16:11:07 »

Ova tema je nastavak prethodne teme u kojoj smo započeli diskusiju o samim treninzima i tečajevima sigurnije i štedljivije vožnje na ovom linku http://teretna-vozila.com/smf/index.php/topic,948.0.html

Kako bismo omogućili bolji pregled događaja a uz to zbog vrlo zanimljivog i poučnog materijala u samoj temi, odvojio sam ovaj događaj u novu temu.

Hvala i bravo Rudi!  icon_thumright

Moderator

Znam da ste željno očekivali ovo izvješće, samo se bojim da neće biti tako složeno kao što je putopis, fali mi neki "štih" za kako ja kažem "kontracepciju" Smiley
Najbolje da ja to složim u stilu putopisa.

Pa onda da krenem, poligon se nalazi od mog stana svega kojih 15km, u mjestu Ruethen, koristi se i kao karting staza, dolaze iz policije i vježbaju kako se vozi ekstremno ali sigurno, tim više što su policijski auti u 95% slučajeva automatik!
Na trening je došla grupa "starih majstora" , moj dobar prijatelj Siggi, Werner, Sergej, kao i neki iz podružnice Anrochte s kojima sam i ja 2 godine radio, a došli su i neki koji su tek pola godine kod nas u firmi....nakon okupljanja svi smo ušli u malu kućicu sličnoj baraci....

Vanjski izgled vara, unutra sve fino uređeno...od dijaprojektora do BEAMERA....

samo dio poligona izvana...

i onda u dvorani prvo teoriju biflat, pozdravni govor, predstavljanje svakog osobno, kartice s imenima , zajebancija....

i naravno krajnje lijevo naš čovjek zadužen za edukaciju i sigurnost Jurgen, pa desno do njega jedan od trenera, i na kraju šef trener krajnje desno ...

Jedno dobra 2 sata smo razglabali o kočionom putu.....npr. vozilo koje ide 30km/h ima zaustavni put toliko .......i uspije se zaustaviti npr. ispred naglo istrčalog pješaka......vozilo drugo ide samo 20km/h brže.....kolika je brzina kojom udara u prepreku ? .....pa padala nagađanja oko dužine zaustavnog puta i tako to ...zglavnom svi smo imali lošu predođbu o tome......drugo vozilo u trenutku udara u prepreko ide još uvijek 50km/h......jer u vremenu u kojem je prvo već vozilo se zaustavilo ...kod drugog je samo vrijeme reakcije do početka kočenja bilo dugo koliko ovome zaustavni put....

Zatim smo koeficijente trenja za teret na tovarnom prostoru .....načinima osiguranja tereta .....to su opsežne teme koje je teško ovdje predočiti, jer bi trebao bio samo snimat.....pa smo imali prikazanu računalnu 3D rekonstrukciju jedne prometne nesreće u skandinaviji kad je jedan sa onim dollyem udario u punoj brzini u autobus.....interesantno kako je rekonstrukcija u računalu prema podacima sa mjesta nesreće ( tragovima ) i podacima sa listića tahografa napravila VIDEO PUTANJE I PONAŠANJA KAMIONA I TRAILERA......kako je otkrivena greška vozača kad je trailer počeo zanašat ....a on nastavio dalje nesmanjenom brzinom.....pa do toga kad je ušao u grabu pa ga vratio i tek se tad trailer počeo još više zanašat....da bio prednjim krajem udario u autobus.....

Zatim je pkazano na važnot podešavanja retrovizora ...svih ....i u jednom je u pravu ....kaže instruktor ...imate električno podešavanje ....tko to koristi od vas kad jednom namjestite retrovizor pa sad morate na nekim istovarnim mjestima ranžirat ? Ispalo je da nitko ne podešava za recimo ono što Tomo zove "lomljenje" retrovizore nanovo kako bi vidio ono što se u takvim prilikama ne vidi .....i tako proširio svoje vidno područje!!!! 

Onda o tome kako tko sjedi za volanom ...namještanje sjedala ....uglavnom i sam sam uvidio neke svoje grješke koje vjerujem ama baš nitko sebi ne želi priznat jer svi se nastoje udobno zavaliti u fotelju za volanom!.....

na gornjoj slici je objašnjenje pozicije sjedenja....svi volimo da se uvalimo u sjedalo poluležečke, daleko od volana .....a u slučaju nesreče ostajemo upravo zbog toga invalidi....

Naime...ispružene noge osim što onemugučuju da se POŠTENO STANE na kočnicu .....služe kao upor i pucaju u bedru ili lome zglob kuka.....a tu onda ostaju trajne posljedice čak do potpune nesposobnosti za rad .....

Na slici je prikazan ispravn način ....koljena uvijek malo savijena kako bi u slučaju nesreče mogla izvršiti svoju funkciju i saviti noge.....a pojas zadrža tijelo.... pri tome treba obratiti pažnju da se ispruženom rukom blago savijenom u laktu može dohvatiti gornji rub volana.....jer u slučaju da treba kontrirat volanom ( najviše do 1/4 okreta volana na jednu ili drugu stranu  ) ako smo daleko tijelom brzo se odižu pleća, te se tako u okretanje volana uključuje i leđa i pri tome se ne može precizno dozirat okretanje te se umjesto 1/4 okreta napravi čak pola .......i to onda dovodi do još jačeg zanašanja vozila ......

Kad smo već izašli na poligon .....onda smo kao prvu vježbu imali zorno predočenje mrtivh kuteva koje sa vozačkog mjesta jednostavno ne vidimo .....kako bsmo ih odredili da se zorno vide u kojem segmentu NE VIDIMO NI AUTO NI PJEŠAKA.....povlačili smo razne konope ......i postavljali u tako određene dijelove koje ne vidimo osobe ......mrtvi kutevi uslijed prednjeg stupa, mrtvi kutevi koje ne vidimo u retrovizorima .....

Koliki je mrtvi kut prema naprijed uslijed A Stuba!!!!

onda slijedi praktični dio pri kome je svaki od nas napravio jednu rundu kočenja....kako bi u praksi vidjeli razliku u dužini kočionog puta na 30km/h i 50km/h.....pri ćemu je kod prvog čunja trebalo počet kočiti ......drugi čunj označava mjesto gdje je kamion potpuno stao.....na suhom kolniku, potpuno natovareni kamion....nijedan nije bio prazan!!!!

slikovno sa 30km/h...

i ovdje Siggi piči sa 50km/h do prvog čunja i onda "full u železo"....

ovdje Ruda piči sa 50km/h do prvog čunja...

i ovde već stoji kočija.....kolega malo slabo fungira ko reporter sa mojim aparatom...

Onda je došlo vrime ručku, poslije kojeg ide "briefing" teorije.....pa opet van na poligon...

za ručak je bilo grašak varivo s kobasicom...i sokovi.....na kaj se meni želudac okrenul.....a dok smo mi na ručku treneri nam namještaju zvrčku, naime cijeli se teren bude natopio vodom....

kočenje na asfaltu mokrom....onda kočenje na asfaltu jednim krajem a drugi na skliskoj podlozi ( bijela površina simulira snijeg i led a napravljenja od farbe za prelaze one plastične

....i na kraju ....kočenje na toj skliskoj i mokroj podlozi.....poslje ručka radimo u dvije grupe....jedna kočenja a druga podešavanje retrovizora i vožnja po zadanom smjeru na retrovizor ali samo onaj desni gornji vodoravni ( rampni) ....

Ovdje su postavljeni čunjiči što trenutno vozač vidi na rampnom retrovizoru ....

a ovo se vidi ( ograničeno čunjičima) kad je ispravno podešen....

postoji skica koja se može bespatno ili uz malu naknadu dobiti mislim kod DEKRA kako bi se na dvorištu od firme moglo napraviti šablonu da svako prema sebi namjesti SVE retrovizore....

jer od iduće godine će morat svi imat retrovizore koji još više smanjuju mrtvi kut ....
prema ovoj shemi...

onda je postavljena ova linija i svaki od nas je prema onome što vidi u rampnom retrovizoru morao proć da ide uz liniju ali da je ne gazi.....naprijed i u rikija....

tko misli da je to jednostavno neka sam pokuša tako što!

došel je red i na mene da moram ...

mnogo pomaže iskustvo u vožnji prikoličara...klasika zna se ....

« Zadnja izmjena: 22. Lipanj 2008., 23:14:16 Johnny_IC » Evidentirano
Actros1841
Počasni član
*

Wannabe Trucker

« Odgovor #1 : 22. Lipanj 2008., 16:17:42 »

Ima još toga ali sam popixxxxx  zbog servera, ne mogu pregledat pa čekaj .....pa slike postavi na krivo mjesto ....a ima još video filova koje ću kasnije uvrstit.
Evidentirano
TG
Počasni član
*

always seem outnumbered

« Odgovor #2 : 22. Lipanj 2008., 20:37:07 »

Kako mi je žao što nešto tako ne mogu isprobat na svojoj koži  Sad
Ali zato ubrzo mi imamo Rokovo u Klani i bio bih počašćen vidjeti te na našem terenu  palac gore
Evidentirano
Actros1841
Počasni član
*

Wannabe Trucker

« Odgovor #3 : 22. Lipanj 2008., 20:57:46 »

Tomo vrlo rado bi došao, ali otpada čak i odlazak na moju voljenu Hacijendu u Drage....ne mogu dobiti godišnji nikako ( malo su ljuti kaj sam im bil 6 tjedana na bolovanju Smiley , i onda otišel 3 tjedna na godišnji , a to sam moral po ženu u Zadar.

Ovih tjedan dana koliko mi je ostalo to ću dobiti tek od badnjaka do nove .....a i potrazi smo da kupimo stan u vlasništvo u Njemačkoj ( kad se sjetim selidbe!!!!) ....

Još uvijek mi nešto ne radi sa linijom i sa stranicom, inaće bi postavio bio još video filove ....nije nešto puno toga....kočenja na mokrom, kočenje na skliskom, kočenje na skliskom bez držanja volana ....ali idem vidit ako uspijem koji video clip ubaciti na youtube...
Evidentirano
Actros1841
Počasni član
*

Wannabe Trucker

« Odgovor #4 : 22. Lipanj 2008., 22:27:09 »

Evo ovdje je na brzinu složen jedan dio video clip što smo praktično radili na treningu
kočenje na mokroj podlozi iz 30km/h i 50km/h te
kočenje na simuliranoj poledici iz istih brzina
te kočenje i pokušaj izbjegavanja prepreke sa 30 i 50 km/h

<a href="http://www.youtube.com/v/b9bReHusD50" target="_blank">http://www.youtube.com/v/b9bReHusD50</a>
Evidentirano
T.I.P Sava

« Odgovor #5 : 22. Lipanj 2008., 23:27:37 »

Ovo je odlično!!!!!!!!  biggrin biggrin biggrin biggrin biggrin
Najjače je kako mu kabina poskače kad naglo koči!  Grin Wink
Evidentirano
Actros1841
Počasni član
*

Wannabe Trucker

« Odgovor #6 : 22. Lipanj 2008., 23:51:53 »

E sad kad sam posložio vizualni materijal onda mi dolazi još o teoretskim temama što smo razglabali...
Tu nam nisu otkrivali "toplu vodu" jer to pitanje je već postavio i Six i Baja ....citiram"bože tko sve vozi tu tehniku"!

Naime treneri su spomenuli da danas imamo sva ta elektronička pomagala kao , ABS , ASR, Retarder, Tempomat, Lane Guard, i Distance control....ali što to vrijedi kad su vozači needucirani i neznaju to koristit?

Onda spominjenje SIGURNOSNOG RAZMAKA, koji je u EU kod brzine veće od 50km/h OBVEZNO propisan na minimalno 50m....na autocesti se najbolje vidi po tome što su stupići TOČNO u razmaku od 50m!!!!

Onda nam je spomenuta jedna računica koja i nije tako besmislena na prvi pogled....naime često se vide nesreće u nalijetanju kamiona jedan na drugog....jer kolege  voze nekad na samo 5-10m razamaka....isto tako da je ZABRANJENO dat svjetlima ( blicnut) kolegi koji te pretekao da uđe na 5-6 m ispred tebe!!!!!! U tom slučaju treba se "opast" na sigurnosni razmak obvezno .....i sad računica ....

ako svaki puta kad te netko "tako lijepo pretekne i uđe na par metara" popustiš gas i "opadneš" za recimo 25m ......i neka to na relaciji od 1000km bude recimo 1000 puta......ništa ne gubiš na vremenu koliko dobijaš na sigurnosti.....1000x 25m je svega 25km manje.....to je oko 15 minuta razlike na 1000km puta ....malo u odnosu na procenat sigurnosti koji dobijaš ...jer TI SJEDIŠ U TOM KAMIONU!!!!!

Onda korištenje retardera kod silaženja sa autoceste ( izlaz) ....svi dođu brzo i onda potegnu retarder na 4-5 stupanj ....a još nema zakonske obveze da pali retarder pali STOP SVJETLA kod usporavanja , a ako i upali što ako vozač dodatno pritisne kočnicu i tako još više uspori ...a onaj kolega sa 40 tona iza njega isto tako izlazi na istom izlazu ?  To je kritična situacija koju treba izbjegavat....

Od 2010 zakonodavac propisuje paljenje stop svjetla kod retardera ....a onda treptanje stop svjetla kod još jačeg usporavanja....mada neki Setra autobusi su to imali ( paljenje stopa) još prije 20 godina .....

Od mislim 2010 postaje obvezan i ASP serijski ....... kontrola stabiliteta .....

Uglavnom u teoretskom dijelu smo dobili puno primjera iz svakodnevnog prometa kojeg i sami vidimo na cesti ali ne obraćamo pažnju i ne vidimo koliko je takav način vožnje u biti kritičan po sigurnost prometa!
Evidentirano
TG
Počasni član
*

always seem outnumbered

« Odgovor #7 : 23. Lipanj 2008., 04:21:53 »

Onda korištenje retardera kod silaženja sa autoceste ( izlaz) ....svi dođu brzo i onda potegnu retarder na 4-5 stupanj ....a još nema zakonske obveze da pali retarder pali STOP SVJETLA kod usporavanja , a ako i upali što ako vozač dodatno pritisne kočnicu i tako još više uspori ...a onaj kolega sa 40 tona iza njega isto tako izlazi na istom izlazu ?  To je kritična situacija koju treba izbjegavat....

To je, nažalost, i kod mene jako nezgodno - retarder ne pali stop svijetla, pa moram stalno pazit da mi nije netko na guzici kad ga koristim, pogotovo kod silaženja. A tu je još jedan "problem" (ne dao Bog da se to mora zvat problemom): kad usporavam retarderom zbog nekoga iza mene dodatno samo taknem kočnicu da mi zasvijetle stopovi, ali imam tako bejeno dobre kočnice na šlepi da me gadno usporavaju u takvim situacijama (a pogotovo kad sam lagan ili prazan) - a znamo da se kod nas razmak strogo prakticira  mellow
Evidentirano
Six

« Odgovor #8 : 23. Lipanj 2008., 20:01:02 »

sve je to ok kod recimo razmaka na autocesti ili nekoj brzoj cesti sa sirokim trakama..ali problem moze doc do izrazaja kad se ti pripremas da preteknes nekoga od koga si dosta brzi,jer te zapravo dosta usporava ..recimo kad vozi 60 kmh..ti njemu moras doc puno blize da bi ga uopce mogao pretec.sto se tice kocenja retarderom prije ili poslije ce morat doc obiljezavanje preko stop svjetla..ali opet ima tu svega za pricu...sto se tice bas samog kocenja ja na svom ovom EBS-u i nemam odma ono bas da me zakiva..ali ako treba onda se zna..mislim da bas taj sistem je i napravljen tako da zaustavlja i ujedno stedi kocnice,dok s druge strane cim pedalu nagazis onda te doslovce zakiva ,ili staje u najmanjem mogucem prostoru.jer je cijeli sistem elektronski nadziran i prepoznaje opterecenja i tvoju neku reakciju..
Evidentirano

Versetzte Reihe...
Cherokee

My name is Nobody...

« Odgovor #9 : 25. Lipanj 2008., 08:06:38 »

Ja sam također ljubomoran Sad A ništa onda ćemo TG i ja ove godine nastupati u Klani drink
Evidentirano
TG
Počasni član
*

always seem outnumbered

« Odgovor #10 : 25. Lipanj 2008., 10:21:04 »

Ja sam također ljubomoran Sad A ništa onda ćemo TG i ja ove godine nastupati u Klani drink

Obavezno!  drink
Evidentirano
man

« Odgovor #11 : 25. Lipanj 2008., 10:38:47 »

Šta nastupati?! Pobijediti! palac gore  drink
Evidentirano
TG
Počasni član
*

always seem outnumbered

« Odgovor #12 : 25. Lipanj 2008., 10:47:24 »

Šta nastupati?! Pobijediti! palac gore  drink
Pobjeda nije bitna, bitna je zabejancija i drink
Evidentirano
Cherokee

My name is Nobody...

« Odgovor #13 : 25. Lipanj 2008., 13:36:58 »

Eventualno poberemo koju nagradicu i neku ženetinu drink funny
Evidentirano
MB Blacky

« Odgovor #14 : 25. Lipanj 2008., 18:55:54 »

Pre dobro,odlicno.Tu se vidi razlika zapad i istok.Ovdje ljude ne zanima ni vozac ni kamion jer su vecinom ne pismeni,te ne razumiju da ako uloze u vozaca ulazu u posao,ali vecini je to "veliki" trosak jer vozac mora vozit a ne se zabejavat na nekakvom poligonu.Previse im je i da jedan dan ne vozis a kamoli da plate edukaciju.Sramota za buducu clanicu EU.

BTW.Rudi pohvala za reportazu,mislim da bi od strane vodstva foruma bilo u redu da nagradi ovakvo zalaganje za opce dobro svih ovdje,kao i za odlicne putopise nekom specijalnom titulom ili slicno.
Evidentirano

I Bog vozi Mercedes
 Str: [1] 2   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.5 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!