Ova tema je nastavak prethodne teme u kojoj smo započeli diskusiju o samim treninzima i tečajevima sigurnije i štedljivije vožnje na ovom linku
http://teretna-vozila.com/smf/index.php/topic,948.0.html Kako bismo omogućili bolji pregled događaja a uz to zbog vrlo zanimljivog i poučnog materijala u samoj temi, odvojio sam ovaj događaj u novu temu.
Hvala i bravo Rudi!

Moderator
Znam da ste željno očekivali ovo izvješće, samo se bojim da neće biti tako složeno kao što je putopis, fali mi neki "štih" za kako ja kažem "kontracepciju"
Najbolje da ja to složim u stilu putopisa.
Pa onda da krenem, poligon se nalazi od mog stana svega kojih 15km, u mjestu Ruethen, koristi se i kao karting staza, dolaze iz policije i vježbaju kako se vozi ekstremno ali sigurno, tim više što su policijski auti u 95% slučajeva automatik!
Na trening je došla grupa "starih majstora" , moj dobar prijatelj Siggi, Werner, Sergej, kao i neki iz podružnice Anrochte s kojima sam i ja 2 godine radio, a došli su i neki koji su tek pola godine kod nas u firmi....nakon okupljanja svi smo ušli u malu kućicu sličnoj baraci....
Vanjski izgled vara, unutra sve fino uređeno...od dijaprojektora do BEAMERA....
samo dio poligona izvana...

i onda u dvorani prvo teoriju biflat, pozdravni govor, predstavljanje svakog osobno, kartice s imenima , zajebancija....

i naravno krajnje lijevo naš čovjek zadužen za edukaciju i sigurnost Jurgen, pa desno do njega jedan od trenera, i na kraju šef trener krajnje desno ...

Jedno dobra 2 sata smo razglabali o kočionom putu.....npr. vozilo koje ide 30km/h ima zaustavni put toliko .......i uspije se zaustaviti npr. ispred naglo istrčalog pješaka......vozilo drugo ide samo 20km/h brže.....kolika je brzina kojom udara u prepreku ? .....pa padala nagađanja oko dužine zaustavnog puta i tako to ...zglavnom svi smo imali lošu predođbu o tome......drugo vozilo u trenutku udara u prepreko ide još uvijek 50km/h......jer u vremenu u kojem je prvo već vozilo se zaustavilo ...kod drugog je samo vrijeme reakcije do početka kočenja bilo dugo koliko ovome zaustavni put....
Zatim smo koeficijente trenja za teret na tovarnom prostoru .....načinima osiguranja tereta .....to su opsežne teme koje je teško ovdje predočiti, jer bi trebao bio samo snimat.....pa smo imali prikazanu računalnu 3D rekonstrukciju jedne prometne nesreće u skandinaviji kad je jedan sa onim dollyem udario u punoj brzini u autobus.....interesantno kako je rekonstrukcija u računalu prema podacima sa mjesta nesreće ( tragovima ) i podacima sa listića tahografa napravila VIDEO PUTANJE I PONAŠANJA KAMIONA I TRAILERA......kako je otkrivena greška vozača kad je trailer počeo zanašat ....a on nastavio dalje nesmanjenom brzinom.....pa do toga kad je ušao u grabu pa ga vratio i tek se tad trailer počeo još više zanašat....da bio prednjim krajem udario u autobus.....
Zatim je pkazano na važnot podešavanja retrovizora ...svih ....i u jednom je u pravu ....kaže instruktor ...imate električno podešavanje ....tko to koristi od vas kad jednom namjestite retrovizor pa sad morate na nekim istovarnim mjestima ranžirat ? Ispalo je da nitko ne podešava za recimo ono što Tomo zove "lomljenje" retrovizore nanovo kako bi vidio ono što se u takvim prilikama ne vidi .....i tako proširio svoje vidno područje!!!!
Onda o tome kako tko sjedi za volanom ...namještanje sjedala ....uglavnom i sam sam uvidio neke svoje grješke koje vjerujem ama baš nitko sebi ne želi priznat jer svi se nastoje udobno zavaliti u fotelju za volanom!.....

na gornjoj slici je objašnjenje pozicije sjedenja....svi volimo da se uvalimo u sjedalo poluležečke, daleko od volana .....a u slučaju nesreče ostajemo upravo zbog toga invalidi....
Naime...ispružene noge osim što onemugučuju da se POŠTENO STANE na kočnicu .....služe kao upor i pucaju u bedru ili lome zglob kuka.....a tu onda ostaju trajne posljedice čak do potpune nesposobnosti za rad .....
Na slici je prikazan ispravn način ....koljena uvijek malo savijena kako bi u slučaju nesreče mogla izvršiti svoju funkciju i saviti noge.....a pojas zadrža tijelo.... pri tome treba obratiti pažnju da se ispruženom rukom blago savijenom u laktu može dohvatiti gornji rub volana.....jer u slučaju da treba kontrirat volanom ( najviše do 1/4 okreta volana na jednu ili drugu stranu ) ako smo daleko tijelom brzo se odižu pleća, te se tako u okretanje volana uključuje i leđa i pri tome se ne može precizno dozirat okretanje te se umjesto 1/4 okreta napravi čak pola .......i to onda dovodi do još jačeg zanašanja vozila ......
Kad smo već izašli na poligon .....onda smo kao prvu vježbu imali zorno predočenje mrtivh kuteva koje sa vozačkog mjesta jednostavno ne vidimo .....kako bsmo ih odredili da se zorno vide u kojem segmentu NE VIDIMO NI AUTO NI PJEŠAKA.....povlačili smo razne konope ......i postavljali u tako određene dijelove koje ne vidimo osobe ......mrtvi kutevi uslijed prednjeg stupa, mrtvi kutevi koje ne vidimo u retrovizorima .....

Koliki je mrtvi kut prema naprijed uslijed A Stuba!!!!

onda slijedi praktični dio pri kome je svaki od nas napravio jednu rundu kočenja....kako bi u praksi vidjeli razliku u dužini kočionog puta na 30km/h i 50km/h.....pri ćemu je kod prvog čunja trebalo počet kočiti ......drugi čunj označava mjesto gdje je kamion potpuno stao.....na suhom kolniku, potpuno natovareni kamion....nijedan nije bio prazan!!!!
slikovno sa 30km/h...

i ovdje Siggi piči sa 50km/h do prvog čunja i onda "full u železo"....

ovdje Ruda piči sa 50km/h do prvog čunja...

i ovde već stoji kočija.....kolega malo slabo fungira ko reporter sa mojim aparatom...

Onda je došlo vrime ručku, poslije kojeg ide "briefing" teorije.....pa opet van na poligon...
za ručak je bilo grašak varivo s kobasicom...i sokovi.....na kaj se meni želudac okrenul.....a dok smo mi na ručku treneri nam namještaju zvrčku, naime cijeli se teren bude natopio vodom....

kočenje na asfaltu mokrom....onda kočenje na asfaltu jednim krajem a drugi na skliskoj podlozi ( bijela površina simulira snijeg i led a napravljenja od farbe za prelaze one plastične

....i na kraju ....kočenje na toj skliskoj i mokroj podlozi.....poslje ručka radimo u dvije grupe....jedna kočenja a druga podešavanje retrovizora i vožnja po zadanom smjeru na retrovizor ali samo onaj desni gornji vodoravni ( rampni) ....
Ovdje su postavljeni čunjiči što trenutno vozač vidi na rampnom retrovizoru ....

a ovo se vidi ( ograničeno čunjičima) kad je ispravno podešen....

postoji skica koja se može bespatno ili uz malu naknadu dobiti mislim kod DEKRA kako bi se na dvorištu od firme moglo napraviti šablonu da svako prema sebi namjesti SVE retrovizore....

jer od iduće godine će morat svi imat retrovizore koji još više smanjuju mrtvi kut ....
prema ovoj shemi...

onda je postavljena ova linija i svaki od nas je prema onome što vidi u rampnom retrovizoru morao proć da ide uz liniju ali da je ne gazi.....naprijed i u rikija....

tko misli da je to jednostavno neka sam pokuša tako što!
došel je red i na mene da moram ...

mnogo pomaže iskustvo u vožnji prikoličara...klasika zna se ....