Flippy
Vozač
|
 |
« Odgovor #722 : 27. Lipanj 2010., 09:42:13 » |
|
Ja mislim da je kod njegovih kamiona stvar, dali ih je imao na operativnom ili financijskom leasingu.
Koliko sam upoznat sa leasingom, a svojevremeno sam radio u jednoj leasing tvrtci, postoje dvije vrste leasinga, koje mogu utjecati na problem ne-prodaje PEVEC-ovih kamiona.
Financijski i operativni leasing.
Naime, u oba slučaja, "vlasnik" vozila se vodi kao korisnik, a pravi vlasnik je leasing tvrtka.
Razlika je samo u povoljnosti, te potrebama poduzeća. Kod malih obrtnika i privatnika, dosta je popularan financijski leasing, koji podrazumjeva da po otplati zadnjeg anuiteta, predmet leasinga prelazi iz vlasništva davaoca leasinga, u vlasništvo dosadašnjeg korisnika leasinga.
Takav način financiranja je popularan kod manjih obrtnika i privatnika, koji uzimaju nekoliko teretnih vozila, najčešće teretnih automobila, a žele imati mogućnost manipuliranja vozilima i nakon isteka ugovora o leasingu. Tako npr. neka neodređena firma, ukoliko je imala 5 teretnih automobila (recimo VW Crafter), po otplati zadnjeg anuiteta, postaje vlasnikom tih 5 Craftera, te ih može koristiti koliko želi, ili za njih nakon nekog vremena postići određenu tržišnu vrijednost kakvu oni žele.
Operativni leasing je za razliku od financijskog, puno pogodniji za velika poduzeća i korporacije. Naime, pogodnosti koje velika poduzeća vide u operativnog leasingu jest, da troškove leasinga mogu knjigovodstveno prikazati kao troškove poslovanja, pa umanjuju i osnovicu za plaćanje poreza na dobit. Samim time, trošak leasinga se ne prikazuje u bilanci zaduženja, čime se ne ruši vrijednost dotičnog poduzeća.
Također, operativni leasing se ugovara pod posebnim uvjetima, te pri otplati zadnjeg anuiteta, predmet leasinga (u ovom slučaju kamioni) se vraća davatelju leasinga, tj. leasing tvrtki. Posebni uvijeti ugovaranja mogu biti vrijeme korištenja leasinga (tj. predmeta leasinga, tj. vozila), kod vozila mogu biti prijeđeni kilometri, ili jednostavno istek ugovora.
Velikim poduzećima (poput PEVEC-a) je to pogodno zbog još jedne činjenice, a to je da se po otplati troškova leasinga, ne moraju brinuti zbog daljnjeg manipuliranja vozilima (servisiranje, troškovi), niti se moraju brinuti zbog toga kome će prodati toliko količinu vozila, već se o tome brine leasing. Uostalom, gdje bi PEVEC stigao, ako bi se brinuo kome utrapiti 500-tinjak kamiona, dok pokušava obnoviti vozni park (pod uvijetom da nije propao).
Već, po isteku ugovora o leasingu, jednostavno vrati stara vozila, te obnavlja kompletni vozni park novim ugovorom o leasingu na nova vozila. Leasing tvrtka se dalje brine o plasmanu tih vozila na domaće ili međunarodno tržište, itd.
E sada, PEVEC-ovi kamioni stoje diljem hrvatske, a ne prodaju se. Ja mislim da je problem u operativnom leasingu, koj ih prodaje po posebnim uvjetima, jer su računali na ukupnu dobit po okončanju ugovora o leasingu s PEVEC-om, te se ne žele odreći djela zarade, ukoliko već nisu u gubitku (što je također moguće).
Koliko sam vidio, tko god je do sada uzimao PEVEC-ove kamione, uzimao je više komada, što je možda i jedan od uvijeta leasing tvrtke, te vjerovatno i preuzimanje leasinga po posebnim uvijetima.
Također, kako vladaju vremena nelikvidnosti, vjerujem da i oni koji žele kupiti kamione, tj. napraviti ugovor o leasingu na neki broj vozila, možda i nisu u mogućnosti, zbog smanjenih uvjeta koje ispunjavaju prema leasing tvrtkama. Kako su se leasing tvrtke već opekle na PEVEC-u, vjerujem da sada razmišljaju malo bistrije i dugoročnije, te puno opreznije.
Meni osobno su to jedini logični razlozi, jer uistinu ne znam, tko ne bi želio njegove kamione, koji se prodaju u bescijenje kada god okrenem neku stranicu za prodaju vozila...
hvala na čitanju,
lp
|