Forum portala Teretna-vozila.com - kamoni, njihovi vozači i prijevoz portal
10. Rujan 2010., 07:09:14 *
Dobrodošli, Gost. Molimo, prijavite se ili se registrirajte.
Jeste li propustili aktivacijsku email poruku?

Prijavite se korisničkim imenom, lozinkom i duljinom prijave

Forum   Pomoć Prijava Registracija  

Str: 1 ... 47 48 [49] 50 51   Dolje
  Ispis  
Autor Tema: Pevec  (Posjeta: 36507 )
0 Članova i 1 Gost pregledava ovu temu.
Emir0J
Vozač

« Odgovor #720 : 26. Lipanj 2010., 23:28:42 »

Pitanje za iskusnije i informisanije clanove! Zbog cega toliko zapinje prodaja Pevecovih kamiona? Kupovina i prosirenje voznih parkova je i u recesiji tu i tamo jos aktuelna, ali ovi su zapeli i u lizing kucama kako vidim na internetu a i ovi na licitacijama...
Evidentirano
Forum portala Teretna-vozila.com - kamoni, njihovi vozači i prijevoz
« Odgovor #720 : 26. Lipanj 2010., 23:28:42 »

Evidentirano
zoran-zg
Vozač

ćim veće i teže to bolje

« Odgovor #721 : 27. Lipanj 2010., 00:14:36 »

pa valjda zato što se nema novaca......kamioni su ponuđeni na licitaciji ali to ne znači da če biti prodani za 10000kn.Zna se početna cijena.Ona je vjerovatno napuhana jer banke i lizing kuće moraju opravdati svoju promašenu invensticiju a sam proizvođać vozila nije lud da ih uzme natrag.Tj.uzeo bi ih on natrag ali pod svojim uvjetima a onda opet banka i lizing kuča gubi.....a to se zove pohlepa brate.
U principu je i dobro što ih nitko neče kupiti jer bi kupnjom i preprodajom tih kamiona se samo još više srozala cijena prijevoza u HR pod krinkom "moram opravdati kupnju kamiona".
Dakle za porciju čevapa(malih)još uvijek imamo ali bi se moglo dogoditi da jedemo samo lepinju sa lukom.
Evidentirano

volim voziti/nevolim cariniti
Flippy
Vozač

« Odgovor #722 : 27. Lipanj 2010., 09:42:13 »

Ja mislim da je kod njegovih kamiona stvar, dali ih je imao na operativnom ili financijskom leasingu.

Koliko sam upoznat sa leasingom, a svojevremeno sam radio u jednoj leasing tvrtci, postoje dvije vrste leasinga, koje mogu utjecati na problem ne-prodaje PEVEC-ovih kamiona.

Financijski i operativni leasing.

Naime, u oba slučaja, "vlasnik" vozila se vodi kao korisnik, a pravi vlasnik je leasing tvrtka.

Razlika je samo u povoljnosti, te potrebama poduzeća.
Kod malih obrtnika i privatnika, dosta je popularan financijski leasing, koji podrazumjeva da po otplati zadnjeg anuiteta, predmet leasinga prelazi iz vlasništva davaoca leasinga, u vlasništvo dosadašnjeg korisnika leasinga.

Takav način financiranja je popularan kod manjih obrtnika i privatnika, koji uzimaju nekoliko teretnih vozila, najčešće teretnih automobila, a žele imati mogućnost manipuliranja vozilima i nakon isteka ugovora o leasingu.
Tako npr. neka neodređena firma, ukoliko je imala 5 teretnih automobila (recimo VW Crafter), po otplati zadnjeg anuiteta, postaje vlasnikom tih 5 Craftera, te ih može koristiti koliko želi, ili za njih nakon nekog vremena postići određenu tržišnu vrijednost kakvu oni žele.

Operativni leasing je za razliku od financijskog, puno pogodniji za velika poduzeća i korporacije.
Naime, pogodnosti koje velika poduzeća vide u operativnog leasingu jest, da troškove leasinga mogu knjigovodstveno prikazati kao troškove poslovanja, pa umanjuju i osnovicu za plaćanje poreza na dobit.
Samim time, trošak leasinga se ne prikazuje u bilanci zaduženja, čime se ne ruši vrijednost dotičnog poduzeća.

Također, operativni leasing se ugovara pod posebnim uvjetima, te pri otplati zadnjeg anuiteta, predmet leasinga (u ovom slučaju kamioni) se vraća davatelju leasinga, tj. leasing tvrtki.
Posebni uvijeti ugovaranja mogu biti vrijeme korištenja leasinga (tj. predmeta leasinga, tj. vozila), kod vozila mogu biti prijeđeni kilometri, ili jednostavno istek ugovora.

Velikim poduzećima (poput PEVEC-a) je to pogodno zbog još jedne činjenice, a to je da se po otplati troškova leasinga, ne moraju brinuti zbog daljnjeg manipuliranja vozilima (servisiranje, troškovi), niti se moraju brinuti zbog toga kome će prodati toliko količinu vozila, već se o tome brine leasing.
Uostalom, gdje bi PEVEC stigao, ako bi se brinuo kome utrapiti 500-tinjak kamiona, dok pokušava obnoviti vozni park (pod uvijetom da nije propao).

Već, po isteku ugovora o leasingu, jednostavno vrati stara vozila, te obnavlja kompletni vozni park novim ugovorom o leasingu na nova vozila.
Leasing tvrtka se dalje brine o plasmanu tih vozila na domaće ili međunarodno tržište, itd.

E sada, PEVEC-ovi kamioni stoje diljem hrvatske, a ne prodaju se.
Ja mislim da je problem u operativnom leasingu, koj ih prodaje po posebnim uvjetima, jer su računali na ukupnu dobit po okončanju ugovora o leasingu s PEVEC-om, te se ne žele odreći djela zarade, ukoliko već nisu u gubitku (što je također moguće).

Koliko sam vidio, tko god je do sada uzimao PEVEC-ove kamione, uzimao je više komada, što je možda i jedan od uvijeta leasing tvrtke, te vjerovatno i preuzimanje leasinga po posebnim uvijetima.

Također, kako vladaju vremena nelikvidnosti, vjerujem da i oni koji žele kupiti kamione, tj. napraviti ugovor o leasingu na neki broj vozila, možda i nisu u mogućnosti, zbog smanjenih uvjeta koje ispunjavaju prema leasing tvrtkama.
Kako su se leasing tvrtke već opekle na PEVEC-u, vjerujem da sada razmišljaju malo bistrije i dugoročnije, te puno opreznije.

Meni osobno su to jedini logični razlozi, jer uistinu ne znam, tko ne bi želio njegove kamione, koji se prodaju u bescijenje kada god okrenem neku stranicu za prodaju vozila...

hvala na čitanju,

lp
Evidentirano

Mudrost je potrebna kako bi se mudrost shvatila... lijepa glazba ne znači ništa ako je publika gluha...
DG
Vozač

« Odgovor #723 : 27. Lipanj 2010., 09:49:35 »

Idi na stranice leasing kuća i izračunaj si putem informativng kalkulatora operivni i financijski leasing, pa tek onda naprai usporedbu.Totalno si u krivu. Malim poduzetnicima se više isplati operativni leasing i jeftiniji je u odnosu na financijski. A zašto operativni. Zato je se u poslovnim knjigama nigdje ne vidi da si financijski opterećen jer plačaš smo najam i ostaje ti prostora ako se ukaže potreba da uzmeš jš vozila. Dok se kod finanijskog leasinga predmet leainga vodi u tvojim poslovnim knjigama kao dugotrajna imovina i odbijaš si PDV samo je kva u tome što te na kaju taj financijski leasing ispadne pno skuplje u odnosu na operativni.
Evidentirano
Flippy
Vozač

« Odgovor #724 : 27. Lipanj 2010., 10:29:50 »

O cijenama i uvijetima financiranja nisam pričao, no da budem iskren, nikada nisam nikome pravio ugovor o leasingu na 400 kamiona.
Iako, znam da poduzeće koje uzima takav broj vozila, sigurno ima daleko veće prednosti pred nekime tko uzima 5 vozila.

Ne znam zašto, no čini mi se da si u svom postu napisao istu stvar, koju sam ja napisao u svojem postu... ?
Koliko ja imam iskustva sa lesingom, podjednako su zastupljeni i opreativni i financijski leasing, s time da su inače mali poduzetnici bili skloniji financijskom nego operativnom leasingu, za što smatram da ima malo dodirnih točaka sa cijenom leasinga.

Također, rekao sam da ja mislim, jer još uvijek nisam otkrio misterij, zašto se savršeno dobri kamioni ne mogu prodati.

Koliko sam ja upoznat, PEVEC-ovi kamioni su bili na leasing, a ako je sa kamionima sve u redu, mislim da bi problem trebali tražiti u metodi "prodaje" ...

lp
Evidentirano

Mudrost je potrebna kako bi se mudrost shvatila... lijepa glazba ne znači ništa ako je publika gluha...
Emir0J
Vozač

« Odgovor #725 : 27. Lipanj 2010., 23:10:40 »

Ja se slazem sa "Flippy-em" i napisao sam to ranije gore, opravdanje u "recesijskim vremenima, nedostatku novca" sigurno nije. Kamioni se kupuju, vozni parkovi se obnavljaju na svakom koraku... Pored toga Pevecovi kamioni su u odlicnom stanju ima ih sa veoma malom kilometrazom, ali prodaja nikako da prokine! Jednostavno mi ne idu u glavu drugi razlozi od ovih koje je Flippy naveo. Ne razumijem se toliko u uslove lizinga i konotacije oko uslova istog, ali mi se ovo cini i vise nego logicnim
Evidentirano
VOLVO FH 440 2006
Vozač

« Odgovor #726 : 28. Lipanj 2010., 06:59:17 »

Pa problem je u tome što su ostala samo E3 vozila, a ko vozi ''vanka'' gotovo da ga ne zanimaju takva vozila.
Volvo je prodao sva E5 vozila u vrlo kratkom roku. Bilo otprilike 70 e5 u voznom parku, večina volvo i to je otišlo. A E3 će se još dugo prodavat.
Evidentirano

Dođi i oglođi me:)
Johnny_IC
Administrator
Vozač

...on the transmit...

« Odgovor #727 : 28. Lipanj 2010., 12:35:59 »

Koga čekaju kamioni Peveca?

Više na:

http://www.teretna-vozila.com/svakodnevno/285-koga-cekaju-kamioni-pevec.html

Evidentirano
Flippy
Vozač

« Odgovor #728 : 28. Lipanj 2010., 13:20:39 »

E3 je jedna od stvari na koje sam potpuno zaboravio, a također mogu biti značajan faktoru u ne-prodaji kamiona.  idiot2  Smiley
Evidentirano

IGOR-M.A.N
Vozač

« Odgovor #729 : 28. Lipanj 2010., 14:44:08 »

Koji lizing prodaje pevecove kamione?
Evidentirano
Johnny_IC
Administrator
Vozač

...on the transmit...

« Odgovor #730 : 28. Lipanj 2010., 15:44:31 »

Koji lizing prodaje pevecove kamione?

http://www.pbz-leasing.hr/hrv/page.asp?cat=prodaja&page=ponuda_kamiona

...a Scania ima vlastiti leasing, međutim na stranicama Scania Hrvatske ne nude se nikakva rabljena vozila, iako se zna da bivša Pevecova vozila u Scaniji u Zagrebu postoje.
Evidentirano
Majstor
Vozač

« Odgovor #731 : 03. Srpanj 2010., 18:25:36 »

Što se tiče pevecovih kamiona euro 5 će svi biti prodani a zapinje jer je on imao gotovo seve kamione euro 3 kome trebaju takvi kamioni... Cuo sam na pocetku da ih je sve htio kupiti waberers ali bili su skupi...
Evidentirano
king of the road
Vozač

« Odgovor #732 : 04. Srpanj 2010., 09:56:03 »

Što se tiče pevecovih kamiona euro 5 će svi biti prodani a zapinje jer je on imao gotovo seve kamione euro 3 kome trebaju takvi kamioni... Cuo sam na pocetku da ih je sve htio kupiti waberers ali bili su skupi...

ne lupetaj...

u petak je opet u jutarnjem bio oglas za pijevce, scanie 2002 god. par kom, volvi 2005, 2006 par kom, schmitz hladnjača i još par cerada
Evidentirano

trucker
Majstor
Vozač

« Odgovor #733 : 04. Srpanj 2010., 10:46:55 »

pa pogledaj godiste to su euro 3, euro 5 imas samo jos volvo par komada a scanie su sve prodane. problem su i njihove cjene a svi znaju da nisu svi kamioni odrzavani redovito. Tako da ne lupetam.... Scanie euro 5 su isle po 42.000 eura i sve koje su bile na scania leasingu su prodane. Imas jos euro 3 u scaniji. Tandemi euro 5 su vecinom otisli, dok neznam ko prodaje one volve kod jankomira koji su parkirani.
« Zadnja izmjena: 04. Srpanj 2010., 11:00:47 Johnny_IC » Evidentirano
bj268dp
Vozač

« Odgovor #734 : 04. Srpanj 2010., 11:28:31 »

svi znaju da nisu svi kamioni odrzavani redovito. Tako da ne lupetam....

bas lupetas..ja znam da su odrzavani kamioni redovito...e, sad ti, kao jako pametan, pitaj kako ja to znam
Evidentirano

Daleko je daleko, a blizu nije daleko!
Forum portala Teretna-vozila.com - kamoni, njihovi vozači i prijevoz

Evidentirano
 Str: 1 ... 47 48 [49] 50 51   Gore
  Ispis  

Skoči na:  

Pokreće MySQL Pokreće PHP Powered by SMF 1.1.11 | SMF © 2006, Simple Machines LLC Valjani XHTML 1.0! Valjani CSS!

Google visited last this page 02. Rujan 2010., 16:51:50