Teretna-vozila.com - kamion, kamioni, kamionski prijevoz i sve o njima

LMI Cargo, Djelatnost međunarodnog prijevoza tereta, skladištenja, prekrcaja i ostalih uslužnih djelatnosti

Ceh prijevoznika na sastanku s ministrom Dončićem PDF Ispis
Svakodnevno
Petak, 15 Kolovoz 2014 11:34

Kako navodi Hrvatska obrtnička komora, na inicijativu iste, 8. srpnja predstavnici vodstva Ceha prijevoznika i stručne službe, sastali su se s ministrom prometa, mora i infrastrukture dr. sc. Sinišom Hajdaš Dončićem i suradnicima kako bi raspravljali o aktualnoj problematici u ovoj djelatnosti. - javlja portal Teretna-vozila.com - profesionalni vozači, kamion, kamioni, kamionski prijevoz i sve o njima.

 

Glavni povod navedenog sastanka bila je, u medijima i stručnoj javnosti, često spominjana najava donošenja Pravilnika o visini godišnje naknade za upotrebu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, kojim bi se osnovica za naplatu navedene naknade povisila za 50% (s 215 na 323 kune). Kako je u uvodnom razgovoru ministar pojasnio, spomenuta verzija Pravilnika odnosi se isključivo na prijedlog Udruge županija, i kao takva nije jedino rješenje za obnovu doista lošeg stanja u kojem se nalaze županijske ceste. Sredstva koja se prikupljaju od naknade iz spomenutog Pravilnika glavni su izvor prihoda lokalnih vlasti za održavanje županijskih cesta, a isti se nije mijenjao skoro deset godina. U razgovoru, predstavnici Ministarstva su se složili da veći prijevoznici (obrtnici, poduzeća) u stvarnosti malo upotrebljavaju navedene ceste i svakako ne bi trebali snositi najveći trošak obnove istih (kroz registraciju). Stoga je zaključeno da Ministarstvo neće donositi Pravilnik bez  konzultacije s predstavnicima prijevozničkog sektora (uključujući i obrtnike) te je još jednom ponovljeno da je nacrt Pravilnika o kojemu se raspravljalo samo jedna od mogućih verzija (za obrtnike i poduzetnike svakako najnepovoljnija).

Problem troškova koje prijevoznici snose kroz razna (parafiskalna) davanja, uključujući godišnju naknadu za upotrebu javnih cesta što se plaća pri registraciji motornih i priključnih vozila, bio je glavna tema na sastanku stoga su se u tom pogledu tražila rješenja kako bi se prijevozništvo učinilo što konkurentnijim, a u usporedbi s ostalim zemljama u regiji i EU. Tako je Ministarstvo na inicijativu prijevoznika uzelo u razmatranje mogućnost izuzimanja od obveze (ponovne) homologacije za vozila koja su proizvedena na području EU te izuzimanja od obveze obavljanja (češćih) periodičkih tehničkih pregleda za vozila s ADR certifikatom. Navedene mjere bit će predložene na koordinaciji Vlade RH kao moguće reformske mjere za povećanje konkurentnosti (prijevoznika).

Vezano uz problem odgovornosti prijevoznika kod pretovara vozila, predstavnici Ceha su upoznali Ministarstvo sa realnim problemima koji se događaju u svakodnevnom poslovanju zbog složene situacije gdje su temeljem čl. 154 Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 67/08, 48/11, 74/11 i 80/13) prijevoznik i vozač odgovorni u slučaju pretovara vozila. Navedena situacija privilegira naručitelja prijevoza koji u pravilu od svih prijevoznika traže da se određena količina tereta preveze u jednoj ''turi'' što redovito dovodi do pretovarenosti vozila, a sami vozači i prijevoznici nisu uvijek u mogućnosti utvrditi koliki teret doista prevoze, te u slučaju kontrole sami snose posljedice. Ova praksa ugrožava sigurnost prometa na cestama i samu cestovnu infrastrukturu. Problem je već prepoznat u nekim zemljama EU (primjerice Njemačka) te se odgovornost nastoji prebaciti i na naručitelja prijevoza. Kako bi se došlo do pomaka k rješenju nužan je razgovor s nadležnim tijelom za sigurnost prometa na cestama – MUP-om, što će Ministarstvo u nadležnom periodu i učiniti. Pokušat će se u članak 154. uvrstiti i odgovornost naručitelja prijevoza za pretovar vozila, a kontekstu suradnje s MUP-om, predstavnici Ceha podsjetili su na inicijativu kojom se traži čvršća suradnja između Ministarstva prometa i MUP-a jer je Zakon o sigurnosti prometa na cesta samo jedan o ključnih zakona za ovu djelatnost kod kojeg se preklapaju ovlasti između dvije institucije što u svakodnevnom poslovanju stvara niz problema (kao u slučaju pretovara vozila).

Ministarstvo prometa, mora i infrastrukture u kontekstu povećanja konkurentnosti ovoj djelatnosti, složilo se da je nužno pružiti institucionalnu podršku kako bi se prijevoznike izuzelo od (nepotrebnog) plaćanja RTV pristojbe za sva vozila koja koriste. Također, institucionalna podrška nužna je kako bi se prijevoznicima omogućilo povremeno zapošljavanje radnika kad se za tim pokaže potreba, putem vaučera, kako je to Zakonom o omogućeno u poljoprivredi i ribarstvu.

Vezano uz problem prijevoza putnika, istaknuta su tri problema - shuttle prijevoz, koji se odnosi na članak 54. Zakona o cestovnom prometu (NN 83/12), mogućnost prijenosa dozvola za autotaksi prijevoz na člana obitelji u obrtu, te izbjegavanje plaćanja PDV-a od strane stranih prijevoznika iz EU kad prometuju kroz prostor RH. Ministarstvo je upoznato s određenim problemima koji se pojavljuju, primjerice, na zračnim lukama te je odlučno da se do sljedeće turističke sezone krovni Zakon prilagodi kako se navedene zlouporabe ne bi događale. Također, u skladu s mišljenjem Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstvo prometa se slaže da bi trebalo obrtnicima koji udovoljavaju svim zakonskim uvjetima za obavljanje djelatnosti autotaksi prijevoza omogućiti prijenos dozvole za ista u obrtu (kako je to omogućeno trgovačkim društvima). Dogovoreno je da će se taj problem nastojati riješiti ili kroz nadopunu Zakona o cestovnom prometu ili kroz suradnju s lokalnim vlastima. Vezano uz naplatu PDV-a stranim prijevoznicima, ovaj problem je prepoznat i u međuinstitucionalnoj komunikaciji s Ministarstvom financija te se u tom kontekstu pruža snažna podrška Hrvatskoj obrtničkoj komori u insistiranju na češćim inspekcijskim kontrolama na terenu kako se domaće prijevoznike ne bi dovodilo u nepovoljan i nekonkurentan položaj.

Zaključno, raspravljalo se o nedavno objavljenom dokumentu Strategije prometnog razvoja Republike Hrvatske kao bitnoj odrednici za prijevoznike i budućem tržištu prijevozničkih usluga. Navedeni dokument objavljen je kako bi stručna ali i šira javnost mogla dati svoje mišljenje i kao takav predstavlja samo okvir i početnu poziciju za razmišljanja o budućnosti ovog sektora i prometne politike RH općenito. Stoga su predstavnici Ceha pozvani da dobro prouče navedeni materijal i pomognu svojim konstruktivnim prijedlozima i sugestijama.

Predstavnici Ministarstva i sam ministar na kraju sastanka istaknuli su važnost Hrvatske obrtničke komore i Ceha prijevoznika kao predstavnike značajnog dijela sektora prijevozništva u RH (koji zastupa gotovo 7000 obrtnika koji se bave prijevozom), a u skladu s tim i spremnost da se sastanci poput ovog češće organiziraju te da se predstavnike još snažnije uključi u donošenje novih Zakona i Pravilnika važnih za obavljanje ove djelatnosti.

 

 
Međunarodni prijevoz tereta na relacijama Italija - Slovenija - Austrija - Hrvatska
Forum o kamionima

Sport i događaji

left direction
FOTO - POSJETILI SMO: 3. Hrvatski Truck Show, Grobnik, HR
Evo povodom dosta upita putem Facebook-a o Hrvatskom Truck Show-u, ovim putem donosimo vam novost ...
PRIJAVITE SE: Scania Driver Competition - YOUNG EUROPEAN TRUCK DRIVER 2014
"Možete li više od samog upravljanja kamionom?" - kažu iz Scanie, e onda se prijavite i Vi na n...
ESTONCI pobjednici Driver's Fuel Challenge 2014 natjecanja - by VOLVO TRUCKS
Kako navodi službeni portal Volvo Trucks-a Hrvatska, natjecanje koje je na globalnoj razini pokre...
GROBNIK: Mercedes-Benz Driving Days u toku ???
Da, upitnici pri kraju naslova su s razlogom pošto o čemu je riječ - ne znamo! Naime, jučer s...
POZIVNICA: Dan otvorenih vrata VOLVO i RENAULT TRUCKS
Dobili smo pozvinicu za DAN OTVORENIH VRATA 2014 koji će se održati u Volvo/Renault Trucks Servi...
POZIVNICA: Open Air Festival Lokve - TRUCK SHOW 2014
Iako pomalo iznenadno današnjim prolazom kroz Ravnu Goru, ugledao sam plakat za ovaj događaj i e...
Batalić odnio pobjedu na The Driver's fuel challenge 2014. natjecanju iz VOLVO TRUCKS-a
Najprije čestitke pobjedniku koji je upravo na ovom natjecanju dominirao i 2012. godine. Bio je t...
SLATINA: Održana radionica o radu s tahografom
Kako doznaje Hrvatska obrtnička komora, na inicijativu Ceha prijevozničkog obrta u prostorijama ...
Najavljujemo: DAF ROAD SHOW 2014 ...Varaždinske Toplice
Prema najavi i pozivu od strane tvrtke TTI d.o.o. iz Varaždinskih Toplica, ovlaštenog distribute...
NAJAVA: KAMION&BUS Roll Show 2014, Pojatno (ZG), 09-10.05.2014.
Iako detalja na internetu još uvijek nema, ono bitno postoji. Naime, nakon dužeg održavanja ovo...
right direction

Svakodnevne novosti

left direction
Trebate prijevoz? Prijevoz kamionom / kamionski prijevoz na relacijama IT>SLO>A>HR ...LMI Cargo, Rijeka
Djelatnost međunarodnog prijevoza tereta, skladištenja, prekrcaja i ostalih uslužnih djelatnost...
INSPEKTORI cestovnog prometa obavili akciju inspekcijskog nadzora prijevoza putnika i tereta, 02.09.2014.
Kako navodi MUP, inspektori cestovnoga prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za...
Ceh prijevoznika na sastanku s ministrom Dončićem
Kako navodi Hrvatska obrtnička komora, na inicijativu iste, 8. srpnja predstavnici vodstva Ceha p...
Još jedna SCANIA u rukama Svempe ...premijera ovog vikenda!
Ne, nažalost još fotografije nisu objavljene, ali "teaser" - je! Točnije, ova izvedba stiže n...
SAUBER F1 TEAM putuje s 4 nova Renault Trucks T modela kamiona
Ključeve nova četiri T modela iz Renault Trucksa, preuzela je ekipa Sauber F1 Team-a i to po če...
GYMKHANA ala Mike Ryan ft. Freightliner CASCADIA...ovako se to radi diljem Long Beacha
Kako već poznato driftanje bi postalo predosadno, u ovoj se rundi pobrinuo Mike Ryan i njegova ve...
ISPITNI ROK za upravitelja prijevoza 17. svibnja
Kako navodi službeni portal Hrvatske obrtničke komore, idući ispitni rok za sve zainteresirane ...
Održana akcija INSPEKCIJSKOG NADZORA cestovnog prijevoza tereta... Goričan i Mursko Središće
Kako donosi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Inspektori cestovnog prometa u surad...
Finski SISU želi preuzeti FAP u cijelosti
Kako navode mediji, ali i priopćenje od strane Vlade Srbije, finska tvrtka "Sisu Auto" zainteresi...
Mercedes-Benz ACTROS SLT 4160 na SERVISU ...ovako to izgleda s one strane
Tvrtka Automobili Škojo d.o.o. donosi nam ovog puta malu ekskluzivu i to putem njihove reportaže...
right direction

Posjetite nas i na:

Teretna i dostavna vozila

SCANIA Red Passion ...još jedna crvena serija, a nije riječ o Ferrariju
Dokaz da nije crvena boja rezervirana samo za Ferrari doka...
VOLVO FH i FH16 u novoj VOLVO OCEAN RACE ediciji
Punim jedrima naprijed ponovno će zaploviti jedrilice i u...
Predstavljen NOVI RENAULT MASTER u Birminghamu
Upravo s ovogodišnjeg Commercial Vehicle Show-a u Birming...
Posebna EDICIJA: SCANIA Blue Stream ...by Svempa
Prohujala s vihorom! - Scania Blue Stream! I evo nam još...
NOVI IVECO DAILY ...treća generacija stiže prije ljeta
Nakon raznih "zamaskiranih" fotografija, uslijedile su one...

Prijevoz

Najavaljujemo: EUROTRANS Forum 2014 - Konkurentnost hrvatskih prijevoznika
Iako ćemo još detaljnije o terminima i programu rada pis...
TimoCom sada je i mobilno dostupan ...premijera na IAA Hannover
„Pokretanje budućnosti“ – tako glasi moto ovogodiš...
COD 95:  Poziv vozačima na periodičku izobrazbu, Krapina
Kako najavljuje Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička kom...
ISPITNI ROK za prijevnoznike 13.rujna
Kako najavljuje Hrvatska obrtnička komora, sljedeći, 150...

Svakodnevno

Ceh prijevoznika na sastanku s ministrom Dončićem
Kako navodi Hrvatska obrtnička komora, na inicijativu ist...
Još jedna SCANIA u rukama Svempe ...premijera ovog vikenda!
Ne, nažalost još fotografije nisu objavljene, ali "tease...
SAUBER F1 TEAM putuje s 4 nova Renault Trucks T modela kamiona
Ključeve nova četiri T modela iz Renault Trucksa, preuze...

Događaji

FOTO - POSJETILI SMO: 3. Hrvatski Truck Show, Grobnik, HR
Evo povodom dosta upita putem Facebook-a o Hrvatskom Truck...
PRIJAVITE SE: Scania Driver Competition - YOUNG EUROPEAN TRUCK DRIVER 2014
"Možete li više od samog upravljanja kamionom?" - kažu ...
ESTONCI pobjednici Driver's Fuel Challenge 2014 natjecanja - by VOLVO TRUCKS
Kako navodi službeni portal Volvo Trucks-a Hrvatska, natj...
GROBNIK: Mercedes-Benz Driving Days u toku ???
Da, upitnici pri kraju naslova su s razlogom pošto o čem...
POZIVNICA: Dan otvorenih vrata VOLVO i RENAULT TRUCKS
Dobili smo pozvinicu za DAN OTVORENIH VRATA 2014 koji će ...

Vaše novosti

BILI SMO: KAMION&BUS Roll Show 2014, Pojatno (ZG)
Kao i svaki put do sada, ekipa foruma Teretna-vozila.com o...
BILI SMO: Dan otvorenih vrata MERCEDES-BENZ ...u organizaciji Emil Frey Auto Centra u Zagrebu
Prošlog utorka, u organizaciji prodajno-servisnog novog E...
POSJETILI SMO: DAF ROAD SHOW 2014 ...Varaždinske Toplice
O čemu da govorimo? Sve smo već najavili, prema pozivu o...
POSJETILI SMO: Pit Stop Show Cars No3 2014, RIJEKA
Nakon dva uspješna natjecanja prethodnih godina, uslijedi...
VI STE OVDJE: Home Svakodnevno Ceh prijevoznika na sastanku s ministrom Dončićem
rent a kombi rent-a-kombi rent a kombi rijeka najam kombija rijeka najam kombija zadar najam kombija pula najam kombija porec najam kombija pazin najam kombija opatija rent a kombi opatija rent a kombi zadar rent a kombi pula rent a kombi porec kombi najam rijeka kombi najam pula kombi najam zadar kombi najam pazin kombi najam rijeka rent a car rent a car rijeka rent a car pula rent a car zadar rent a car porec rent a car pazin iznajmljivanje kombi vozila iznajmljivanje kombi vozila pula iznajmljivanje kombi vozila rijeka iznajmljivanje kombi vozila zadar iznajmljivanje kombi vozila porec iznajmljivanje kombi vozila pazin kombi vozila kombi prijevoz kombi prijevoz pula kombi prijevoz rijeka kombi prijevoz porec kombi prijevoz zadar iznajmljivanje kombija iznajmljivanje kombija pula iznajmljivanje kombija rijeka iznajmljivanje kombija zadar iznajmljivanje kombija porec