Teretna-vozila.com - kamion, kamioni, kamionski prijevoz i sve o njima

LMI Cargo, Djelatnost međunarodnog prijevoza tereta, skladištenja, prekrcaja i ostalih uslužnih djelatnosti

Započela primjena Incoterms 2010 pravila PDF Ispis
Zakoni i propisi
Ponedjeljak, 10 Siječanj 2011 07:15

Nakon što je 16. rujna prošle godine Međunarodna trgovačka komora objavila novo izdanje međunarodno prepoznatljivih trgovačkih termina Incoterms 2010, ista su u primjenu stupila s početkom ove godine, odnosno s njenim prvim danom, 01.01.2011. - doznaje portal Teretna-vozila.com - profesionalni vozači, kamion, kamioni, kamionski prijevoz i sve o njima!

Točnije, nova pravila se prvenstveno odnose na promjene u sigurnosti tereta, kao i  povećanu upotrebu elektronske komunikacije u svakodnevnom poslovanju te su u širokoj primjeni u međunarodnoj trgovačkoj praksi i postaju nezaobilazan faktor kod sklapanja ugovora o prodaji gdje dogovor stranaka o korištenju određenih Incoterms termina utječe na obveze prodavaoca i kupca. Nazinv Incoterms, predstavlja ustvari skraćenicu za međunarodne trgovačke termine (engl. "International commercial terms"), a navedena pravila prvi put su bila izrađena još 1936. godine od strane Međunarodne trgovačke komore (ICC) kako bi se pomoglo trgovcima u izbjegavanju mogućih zabluda prilikom utvrđivanja troškova, rizika te odgovornosti kupca i prodavaoca u postupku isporuke robe.

U nastavku, donosimo Vam dopis inistarstva financija Republike Hrvatske koji navodi najznačajnije razlike između INCOTERMS 2010 pravila i prethodnog Incoterms 2000 i to one koje su značajne za utvrđivanje carinske vrijednosti, dok ćete vezano uz sve ostale promjena u samim paritetima biti naknadno detaljno obaviješteni, a po objavljivanju hrvatskog priručnika kojeg izdaje Hrvatska Gospodarska Komora.

Više o novom izdanju saznajte i na stranicama Međunarodne trgovačke komore klikom OVDJE!

Ova tema i na FORUMU klikom OVDJE!

Slijedi dopis Ministarstva financija:

 

REPUBLIKA HRVATSKA
MINISTARSTVO FINANCIJA CARINSKA UPRAVA SREDIŠNJI URED
KLASA: 413-01/10-01/515 UR.BROJ: 513-02-1330/01-10-01 Zagreb,

28. prosinca 2010


Predmet: Primjena novih INCOTERMS ® 2010 pravila

Poštovani,

Pariteti isporuke predstavljaju klauzula u ugovoru ili računu koja određuje koje sve troškove i rizike u svezi sa dopremom robe snosi prodavač, a koje kupac, te kada teret odgovornosti nad robom prelazi za prodavatelja na kupca.
Kada govorimo o utvrđivanju carinske vrijednosti i plaćanju uvoznih davanja, paritet isporuke naznačen u računu ili ugovoru o kupoprodaji (ili nekoj drugoj ispravi) govori nam da li su troškovi prijevoza, osiguranja, manipulacija robom i si. uračunati u plaćenu ili plativu cijenu za robu ili iste treba dodati cijeni stvarno plaćenoj ili plativoj za robu prilikom utvrđivanja carinske vrijednosti. Isto od velikog značaja iz razloga što se u carinsku vrijednost uključuju svi troškovi dopreme robe do luke ili mjesta ulaska u carinsko područje RH.
Međunarodna trgovačka Komora je u Parizu 1936. godine objavila zbirku međunarodnih pravila "INCOTERMS" (engl. "International commercial terms") za tumačenje trgovačkih termina, a isto sa ciljem ujednačenja pravila vezanih uz isporuku robe, te izbjegavanje sporova i nesporazuma između kupca i prodavača robe. Osim što su ti termini postali prijeko potrebni za nesmetano vođenje međunarodne trgovine, njihovu autentičnost priznaju i svi svjetski sudovi i drugi upravni organi te njihovo uključivanje u ugovore o prodaji znatno smanjuje mogućnost nesporazuma koji bi mogli dovesti do pravnih komplikacija.
Predmetna su se pravila nekoliko puta dopunjavala i to 1953,1967,1976,1980,1990,2000, a s 1.1. 2011. godine u uporabi će biti najnovija nadopunjena pravila INCOTERMS ® 2010 koja je kao i dosadašnja izdanja izradila Međunarodna trgovačka komora u Parizu (ICC) i objavila 16. rujna 2010. U predmetnim izmjenama uzete su u obzir značajne promjene u međunarodnom trgovanju od 2000. godine do danas, uporaba elektroničke komunikacije i promjene u prijevozničkoj praksi, mogućnost korištenja istih i u domaćem prometu, sigurnosni elementi i dr.

U nastavku navodimo najznačajnije razlike između INCOTERMSA 20001 INCOTERMS ® 2010 i to one koje su značajne za utvrđivanje carinske vrijednosti, dok ćete vezano uz sve ostale promjena u samim paritetima biti naknadno detaljno obaviješteni, a po objavljivanju hrvatskog priručnika kojeg izdaje HGK.
INCOTERMSOM 2000 propisano je 13 termina, te je svaki definiran kraticom od tri slova. Svaki paritet pripada određenoj kategoriji (postoji četiri kategorije - E, F, C, D), te svaka grupa označavan različiti stupanj odgovornosti prodavatelja za isporuku i to kako slijedi:
KATEGORIJA E - prodavatelj stavlja robu na raspolaganje kupcu u svojim prostorima i ima najniži stupanj odgovornosti za robu.
KATEGORIJA F - prodavatelj dostavlja robu do mjesta koji određuje kupac (FCA, FAS, FOB)
KATEGORIJA C - prodavatelj ugovara prijevoz robe, ali ne preuzima rizik od propasti ili slučajnog oštećenja nakon što je isporučena i poslana (CFR, CIF, CPT; CIP)
KATEGORIJA D - ukoliko je ugovoren paritet isporuke iz kategorije D prodavatelj ima najviši stupanj odgovornosti te snosi sve troškove i rizike isporuke robe kupcu na mjestu krajnjeg odredišta (DAF, DES, DEQ, DDU, DDP)

Najveće promjene desile su se u grupi D i to na način da brišu gore navedeni pariteti DDU, DAF, DES i DEQ, a uključuju se novi pariteti DAT (Delivery at terminal - isporučeno teminal) i DAP (Delivery at Place — isporučeno na mjestu).
Ujedno nova podjela temelji se na vrsti transporta i to:

BILO KOJI OBLIK TRANSPORTA

 • EXW- franko tvornica
 • FCA — franko prijevoznik
 • CPT - vozarina plaćena do...
 • CIP — vozarina i osiguranje plaćeni do...
 • DAT - isporučeno terminal...
 • DAP - isporučeno na mjestu ..
 • DDP - isporučeno ocarinjeno

MORSKI I UNUTARNJA PLOVIDBA

 • FAS - franko uz bok broda
 • FOB - franko brod
 • CFR — cijena s vozarinom
 • CIF — cijena sa osiguranjem i vozarinom


Ukoliko kupac i prodavatelj ugovore novi paritet DAT (Delivery at terminal - isporučeno teminal), prodavatelj snosi trošak transporta do naznačenog terminala u luci ili mjestu odredišta, mora iskrcati robu i isporučiti je stavljanjem na raspolaganje kupcu u imenovanom terminalu u dogovoreno vrijeme i period, te snosi trošak i rizik dok roba nije isporučena uključujući izvozne carinske formalnosti i tranzit kroz treću zemlju. Kupac mora preuzeti robu, te snosi rizik i trošak nakon što je roba isporučena uključujući uvozne formalnosti, carinu, porez i ostale troškove nakon uvoza. Kod uporabe DAT pariteta terminal treba shvaćati široko kao bilo koje natkriveno ili nenatkriveno mjesto.
Za razliku od navedenog kod pariteta DAP prodavatelj stavlja robu na raspolaganje kupcu na dolaznom prijevoznom sredstvu pripremljeno za iskrcaj na imenovanom mjestu odredišta, snosi trošak i rizik dok roba nije isporučena uključujući izvozne carinske formalnosti i tranzit kroz treću zemlju. Kupac mora preuzeti robu, te snosi rizik i trošak nakon što je roba isporučena uključujući iskrcaj, uvozne formalnosti, carinu, porez i ostale troškove nakon uvoza.
Glavne razlike između DAT i DAP pariteta su u tome što je kod DAT pariteta obveza prodavatelja da robu i iskrca na naznačenom terminalu, dok kod DAP-a prodavatelj je obavio svoj zadatak kad je robu stavio na raspolaganje kupcu u naznačenom mjestu na prijevoznom sredstvu.
Zaključno napominjemo da se kod utvrđivanja carinske vrijednosti pariteti isporuke koriste kao osnova za uključivanje u carinsku vrijednost troškova osiguranja i prijevoza robe. Međutim, mora se voditi računa da INCOTERMS pravila predstavljaju preporučena pravila i služe olakšanju samih odnosa između kupca i prodavatelja, ali ne predstavljaju obvezu korištenja istih, te ukoliko kupac i prodavatelj ne ugovore kupoprodaju robe i isporuku iste koristeći INCOTERMS 2010, već koristeći neki od „starih" INCOTERMS ili pak uopće ne koriste ova pravila već se opisno dogovore (šifra OST / ostali nenavedeni pariteti iz prvog podpolja polja 20 JCD-a), u postupku utvrđivanja carinske vrijednosti nužno je isto uzeti u obzir. U svakom slučaju dekalrant mora raspolagati svom neophodnom dokumentacijom s kojom će potkrijepiti činjenice vezane uz uključivanje u carinsku vrijednost troškova prijevoza, osiguranja, utovara/istovara/pretovara vezano uz prijevoz robe.

S poštovanjem,

P.O. RAVNATELJICE CARINSKE UPRAVE POMOĆNICA RAVNATELJICE

Zorica Kučić-Vitaljić

 
Međunarodni prijevoz tereta na relacijama Italija - Slovenija - Austrija - Hrvatska

Komentari  

 
#2 No Name 2013-12-15 21:40
Poštovani,
molim pomoć. Koji se paritet koristi ako prodavatelj organizira prijevoz a isti zaračunava kupcu?
Hvala unaprijed
 
 
#1 Radulović 2012-04-22 11:33
8)
 
Forum o kamionima

Sport i događaji

left direction
FOTO - POSJETILI SMO: 3. Hrvatski Truck Show, Grobnik, HR
Evo povodom dosta upita putem Facebook-a o Hrvatskom Truck Show-u, ovim putem donosimo vam novost ...
PRIJAVITE SE: Scania Driver Competition - YOUNG EUROPEAN TRUCK DRIVER 2014
"Možete li više od samog upravljanja kamionom?" - kažu iz Scanie, e onda se prijavite i Vi na n...
ESTONCI pobjednici Driver's Fuel Challenge 2014 natjecanja - by VOLVO TRUCKS
Kako navodi službeni portal Volvo Trucks-a Hrvatska, natjecanje koje je na globalnoj razini pokre...
GROBNIK: Mercedes-Benz Driving Days u toku ???
Da, upitnici pri kraju naslova su s razlogom pošto o čemu je riječ - ne znamo! Naime, jučer s...
POZIVNICA: Dan otvorenih vrata VOLVO i RENAULT TRUCKS
Dobili smo pozvinicu za DAN OTVORENIH VRATA 2014 koji će se održati u Volvo/Renault Trucks Servi...
POZIVNICA: Open Air Festival Lokve - TRUCK SHOW 2014
Iako pomalo iznenadno današnjim prolazom kroz Ravnu Goru, ugledao sam plakat za ovaj događaj i e...
Batalić odnio pobjedu na The Driver's fuel challenge 2014. natjecanju iz VOLVO TRUCKS-a
Najprije čestitke pobjedniku koji je upravo na ovom natjecanju dominirao i 2012. godine. Bio je t...
SLATINA: Održana radionica o radu s tahografom
Kako doznaje Hrvatska obrtnička komora, na inicijativu Ceha prijevozničkog obrta u prostorijama ...
Najavljujemo: DAF ROAD SHOW 2014 ...Varaždinske Toplice
Prema najavi i pozivu od strane tvrtke TTI d.o.o. iz Varaždinskih Toplica, ovlaštenog distribute...
NAJAVA: KAMION&BUS Roll Show 2014, Pojatno (ZG), 09-10.05.2014.
Iako detalja na internetu još uvijek nema, ono bitno postoji. Naime, nakon dužeg održavanja ovo...
right direction

Svakodnevne novosti

left direction
Trebate prijevoz? Prijevoz kamionom / kamionski prijevoz na relacijama IT>SLO>A>HR ...LMI Cargo, Rijeka
Djelatnost međunarodnog prijevoza tereta, skladištenja, prekrcaja i ostalih uslužnih djelatnost...
INSPEKTORI cestovnog prometa obavili akciju inspekcijskog nadzora prijevoza putnika i tereta, 02.09.2014.
Kako navodi MUP, inspektori cestovnoga prometa Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture za...
Ceh prijevoznika na sastanku s ministrom Dončićem
Kako navodi Hrvatska obrtnička komora, na inicijativu iste, 8. srpnja predstavnici vodstva Ceha p...
Još jedna SCANIA u rukama Svempe ...premijera ovog vikenda!
Ne, nažalost još fotografije nisu objavljene, ali "teaser" - je! Točnije, ova izvedba stiže n...
SAUBER F1 TEAM putuje s 4 nova Renault Trucks T modela kamiona
Ključeve nova četiri T modela iz Renault Trucksa, preuzela je ekipa Sauber F1 Team-a i to po če...
GYMKHANA ala Mike Ryan ft. Freightliner CASCADIA...ovako se to radi diljem Long Beacha
Kako već poznato driftanje bi postalo predosadno, u ovoj se rundi pobrinuo Mike Ryan i njegova ve...
ISPITNI ROK za upravitelja prijevoza 17. svibnja
Kako navodi službeni portal Hrvatske obrtničke komore, idući ispitni rok za sve zainteresirane ...
Održana akcija INSPEKCIJSKOG NADZORA cestovnog prijevoza tereta... Goričan i Mursko Središće
Kako donosi Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture, Inspektori cestovnog prometa u surad...
Finski SISU želi preuzeti FAP u cijelosti
Kako navode mediji, ali i priopćenje od strane Vlade Srbije, finska tvrtka "Sisu Auto" zainteresi...
Mercedes-Benz ACTROS SLT 4160 na SERVISU ...ovako to izgleda s one strane
Tvrtka Automobili Škojo d.o.o. donosi nam ovog puta malu ekskluzivu i to putem njihove reportaže...
right direction

Posjetite nas i na:

Teretna i dostavna vozila

SCANIA Red Passion ...još jedna crvena serija, a nije riječ o Ferrariju
Dokaz da nije crvena boja rezervirana samo za Ferrari doka...
VOLVO FH i FH16 u novoj VOLVO OCEAN RACE ediciji
Punim jedrima naprijed ponovno će zaploviti jedrilice i u...
Predstavljen NOVI RENAULT MASTER u Birminghamu
Upravo s ovogodišnjeg Commercial Vehicle Show-a u Birming...
Posebna EDICIJA: SCANIA Blue Stream ...by Svempa
Prohujala s vihorom! - Scania Blue Stream! I evo nam još...
NOVI IVECO DAILY ...treća generacija stiže prije ljeta
Nakon raznih "zamaskiranih" fotografija, uslijedile su one...

Prijevoz

Najavaljujemo: EUROTRANS Forum 2014 - Konkurentnost hrvatskih prijevoznika
Iako ćemo još detaljnije o terminima i programu rada pis...
TimoCom sada je i mobilno dostupan ...premijera na IAA Hannover
„Pokretanje budućnosti“ – tako glasi moto ovogodiš...
COD 95: Poziv vozačima na periodičku izobrazbu, Krapina
Kako najavljuje Hrvatska obrtnička komora, Obrtnička kom...
ISPITNI ROK za prijevnoznike 13.rujna
Kako najavljuje Hrvatska obrtnička komora, sljedeći, 150...

Svakodnevno

Ceh prijevoznika na sastanku s ministrom Dončićem
Kako navodi Hrvatska obrtnička komora, na inicijativu ist...
Još jedna SCANIA u rukama Svempe ...premijera ovog vikenda!
Ne, nažalost još fotografije nisu objavljene, ali "tease...
SAUBER F1 TEAM putuje s 4 nova Renault Trucks T modela kamiona
Ključeve nova četiri T modela iz Renault Trucksa, preuze...

Događaji

FOTO - POSJETILI SMO: 3. Hrvatski Truck Show, Grobnik, HR
Evo povodom dosta upita putem Facebook-a o Hrvatskom Truck...
PRIJAVITE SE: Scania Driver Competition - YOUNG EUROPEAN TRUCK DRIVER 2014
"Možete li više od samog upravljanja kamionom?" - kažu ...
ESTONCI pobjednici Driver's Fuel Challenge 2014 natjecanja - by VOLVO TRUCKS
Kako navodi službeni portal Volvo Trucks-a Hrvatska, natj...
GROBNIK: Mercedes-Benz Driving Days u toku ???
Da, upitnici pri kraju naslova su s razlogom pošto o čem...
POZIVNICA: Dan otvorenih vrata VOLVO i RENAULT TRUCKS
Dobili smo pozvinicu za DAN OTVORENIH VRATA 2014 koji će ...

Vaše novosti

BILI SMO: KAMION&BUS Roll Show 2014, Pojatno (ZG)
Kao i svaki put do sada, ekipa foruma Teretna-vozila.com o...
BILI SMO: Dan otvorenih vrata MERCEDES-BENZ ...u organizaciji Emil Frey Auto Centra u Zagrebu
Prošlog utorka, u organizaciji prodajno-servisnog novog E...
POSJETILI SMO: DAF ROAD SHOW 2014 ...Varaždinske Toplice
O čemu da govorimo? Sve smo već najavili, prema pozivu o...
POSJETILI SMO: Pit Stop Show Cars No3 2014, RIJEKA
Nakon dva uspješna natjecanja prethodnih godina, uslijedi...
VI STE OVDJE: Home Zakoni i propisi Hrvatska Započela primjena Incoterms 2010 pravila
rent a kombi rent-a-kombi rent a kombi rijeka najam kombija rijeka najam kombija zadar najam kombija pula najam kombija porec najam kombija pazin najam kombija opatija rent a kombi opatija rent a kombi zadar rent a kombi pula rent a kombi porec kombi najam rijeka kombi najam pula kombi najam zadar kombi najam pazin kombi najam rijeka rent a car rent a car rijeka rent a car pula rent a car zadar rent a car porec rent a car pazin iznajmljivanje kombi vozila iznajmljivanje kombi vozila pula iznajmljivanje kombi vozila rijeka iznajmljivanje kombi vozila zadar iznajmljivanje kombi vozila porec iznajmljivanje kombi vozila pazin kombi vozila kombi prijevoz kombi prijevoz pula kombi prijevoz rijeka kombi prijevoz porec kombi prijevoz zadar iznajmljivanje kombija iznajmljivanje kombija pula iznajmljivanje kombija rijeka iznajmljivanje kombija zadar iznajmljivanje kombija porec